بهنام امیری در مورد اقدامات انجام شده در ارتباط با سامانه جامع تجارت ایران اظهار کرد: سامانه جامع تجارت ایران جزء سامانههای بزرگ در کشورها محسوب میشود که تجربیات دنیا نشان میدهد عملیاتی سازی این سامانهها به یک دوره پنج ساله نیاز دارد.
جزئیات عملیاتی شدن سامانه جامع تجارت/ تجارت داخلی پوشاک، لوازم خانگی، طلا و محصولات پتروشیمی رهگیری میشود
سرپرست معاونت تسهیل تجاری و توسعه کاربردهاي مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با بیان این که یک دوره پنج ساله برای تکمیل سامانه جامع تجارت ایران لازم است، گفت: دو سال از عمر این سامانه میگذرد و بر اساس برنامه، هر ساله برخی بخشهای این سامانه وارد مدار میشود.
به گزارش روابط عمومی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، بهنام امیری در گفتوگو با خبرگزاری فارس در مورد اقدامات انجام شده در ارتباط با سامانه جامع تجارت ایران اظهار کرد: سامانه جامع تجارت ایران جزء سامانههای بزرگ در کشورها محسوب میشود که تجربیات دنیا نشان میدهد عملیاتی سازی این سامانهها به یک دوره پنج ساله نیاز دارد.
وی با بیان این که دو سال از عمر سامانه جامع تجارت ایران میگذرد افزود: بر اساس برنامه تدوین شده، هر ساله برخی از بخشها و فازهای این سامانه عملیاتی و وارد مدار میشود.
سرپرست معاونت تسهیل تجاری و توسعه کاربردهاي مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با بیان این که سامانه جامع تجارت ایران دارای دو حوزه داخلی و خارجی است، یادآور شد: حوزه خارجی آن دارای سه بخش واردات، صادرات و ترانزیت است که در حال حاضر در حوزه واردات، عملیاتی مانند ثبت مجوز، ثبت سفارش و عملیات بانکی به صورت صددرصد انجام میشود و بازرگانان برای واردات از این سه حوزه در سامانه جامع تجارت بهره میگیرند.
امیری گفت: بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، در ماههای آینده عملیات مربوط به حمل و نقل و گمرک هم در این سامانه عملیاتی میشود.
وی بیان داشت: اگر مراحل مختلف واردات و تجارت خارجی در سامانه جامع تجارت بر اساس برنامه زمانبندی طی شود، وارد بخش صادرات و ترانزیت در سامانه جامع میشویم که قطعاً با توجه به اقدامات انجام شده در بخش واردات و اشتراکات موجود بین این بخشها، سرعت عملیاتی شدن در دو بخش دیگر بالا میرود.
سرپرست معاونت تسهیل تجاری و توسعه کاربردهاي مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با بیان این که به محض ورود کالا به داخل کشور، آن کالا مشمول فرآیند تجارت داخلی میشود، خاطرنشان کرد: در این بخش حمل و نقل، انبارش و انتقال مالکیت تا حد فروشنده باید رصد شود.
امیری با بیان این که تعداد گروه کالاهایی که در بخش تجارت داخلی وجود دارد زیاد است، افزود: بنابراین در این بخش به صورت دستهبندی شده پیش میرویم، به طوری که هماکنون مراحل تجارت داخلی موبایل، سیگار و محصولات دخانی وارد این سامانه شده است و به مرور تمامی مراحل ورود آن ها به کشور تا سطح مصرفکننده در سامانه جامع تجارت ثبت، ضبط و رصد میشود.
وی اضافه کرد: کد شناسه کالا در حوزه پوشاک، لوازم خانگی، تجهیزات پزشکی و محصولات دامی و کشاورزی، طلا و مصنوعات زینتی، کالاهای پتروشیمی نیز نهایی شده است و به زودی مراحل رهگیری آن ها نیز شروع خواهد شد.
سرپرست معاونت تسهیل تجاری و توسعه کاربردهاي مرکز توسعه تجارت الکترونیکی اظهار کرد: برای مدیریت تجارت داخلی و خارجی، زیر سیستمهایی مانند شناسه کالا و شناسه رهگیری لازم است که اختصاص این شناسهها به برخی گروههای کالایی درحال انجام است.
امیری افزود: شناسه کالا در دو بخش خارجی و داخلی نقش ایفا میکند و اگر کالایی که قرار است به کشور وارد شود، دارای شناسه بینالمللی GTIN باشد، دیگر نیازی به شناسه ندارد، ولی اگر کالایی فاقد این شناسه بود، کد شناسه داخلی به آن تعلق میگیرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر کد شناسه کالا به دو گروه کالایی سیگار و موبایل تعلق گرفته و 100 درصد کد شناسه کالا در این دو گروه عملیاتی شده است.
سرپرست معاونت تسهیل تجاری و توسعه کاربردهاي مرکز توسعه تجارت الکترونیکی گفت: کد شناسه کالا به زودی شامل پوشاک، لوازم خانگی، تجهیزات پزشکی و محصولات دامی و کشاورزی هم میشود.
امیری بیان داشت: کد رهگیری هم پس از ورود کالا به داخل کشور به آن اختصاص مییابد و با دادن کد رهگیری که مخصوص هر عدد کالای وارداتی به صورت مجزاست، کالا بعد از ورود به کشور تا مرحله عرضه قابل رهگیری است.
وی اضافه کرد: کد رهگیری IMEI از قبل برای موبایلها وجود داشته، اما در حوزه دخانیات برای کد رهگیری پروتکلی با شرکتهای دخانی منعقد شده است.
سرپرست معاونت تسهیل تجاری و توسعه کاربردهاي مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در ارتباط با انبارش کالاها هم گفت: پیشبینی میشود تا دو ماه آینده بحث ثبت ورود و خروج کالا در سامانه جامع تجارت ایران به انبارهایی که موبایل و محصولات دخانی و سیگار را نگهداری میکنند، عملیاتی شود.
امیری اظهار کرد: اگر گام به گام مراحل مختلف پیش برود، قطعاً بستر لازم برای ورود سایر گروههای کالایی به سامانه جامع تجارت فراهم میشود.